Toiminnallinen ammunta

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
8~) :shock: 8) :lol: :mad: :razz: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :neutral: :mrgreen:
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Toiminnallinen ammunta

Re: Toiminnallinen ammunta

by tugi » 26 Sep 2017 15:23

Re: Toiminnallinen ammunta

by plasmis » 21 Jun 2017 18:26

Rontti wrote:
20 Jun 2017 12:46
En kyllä tunnista. Ihan näin silmitellen ja kuvan suttuisuudesta johtuen veikkaisin jotain .22? kaliiperista kivääriluotia. Varmaan tarkotettu menemään lyttyyn osuessaan ja täyttää Geneven sopimuksen..? Jos edellä mainitut osuu, niin varmaan venäläinen keksintö.
Entäs ny kun zoomataan ulospäin? ;)

Image

Re: Toiminnallinen ammunta

by Wilrith » 21 Jun 2017 13:47

Esimerkit eivät tosiaan ole kaikkein parhaimpia, mutta idea on aina sama: turvallisuus ei ole yksittäisiä toimenpiteitä, vaan se on toimintatapa. Vaikka jostain hieman vaarallisesta asiasta selviäisikin suurella todennäköisyydellä, en sitä tee, koska silloin ei synny turvallista rutiinia selkärankaan. Harkitut riskinotot elämässä ovat sitten eri juttu, mutta säännöllisessä toiminnassa pyrin aina luomaan selkärankaan meneviä rutiineja. Jos siis käsittelisin aseita päihtyneenä, joisin aina saman verran kaljoja, enkä käsittelisi aseita selvinpäin lainkaan. :lol:

Suojaamattoman aseen kanssa nukkumiseen liittyy minunkin mielestäni huomattavasti suurempia riskejä, kuin siihen, että joku tulisi ikkunasta sisään. Lisäksi tuossakin on se ongelma, että ase ei ole joka yö samassa paikassa. Keskellä yötä herääminen aavistuksen sekavana ja aseen onnistunut käyttäminen vaatisi taas sen, että väline löytyisi aina samasta paikasta ja rutiini sen käyttöön muodostunut. Jos aseen käyttövalmiudessa pitämisen kokee tarpeelliseksi, on siihenkin saatavissa lapsiturvallisia ratkaisuja maailmalta:

http://www.gunvault.com/safemanuals/

Vainoharhainen minäkin olen, mutta itselleni riittää asekaapissa numerokoodin takana oleva lataamaton ase, yksi lipas on valmiina vieressä. Jos itsensä ja kodin puolustamisen kannalta huomioi riskit, Suomen lainsäädännön, omat toimintaedellytykset ja toiminnan vaikuttavuudent tunkeilijaan niin suosittelen opettelemaan käyttämään patukkaa. Jos välineet ja toimintamallit ovat samat kuin viranomaisella, on toimintaa melko helppo puolustaa oikeudessakin.

Asekaapeista vielä sen verran, että näitä juttuja löytyy vuosien varrelta:

https://www.pohjalainen.fi/mobile/uutis ... -1.2181206

https://www.ilkka.fi/uutiset/poliisiuut ... -1.1474721

Viimeisimmässä keississä poliisi pääsi niin tuorreille jäljille, että keikka ei onnistunut: http://www.esaimaa.fi/Online/2017/06/11 ... 22356514/4

Olen periaatteessa täysin samaa mieltä siitä, että ihminen vastaa vain omista teoistaan. Tätä periaatetta noudatan sen verran tarkasti, että useampikin ihminen nimittää minua äärioikeistolaiseksi, mitä varmasti olenkin suomalaisittain (oikeistoliberalismi on sitten suuntaus). Tekoja ovat kuitenkin myös vaarallisten välineiden hankkiminen ja säilyttäminen. Vaikka itse varastaminen ei olekaan aseen laillisen omistajan teko, niin huolimaton säilyttäminen nähdäkseni on. Käytännössä yhteiskunnassa lainkuuliaisten kansalaisten tulee teoillaan pyrkiä estämään rikollisen aineksen tekoja, vaikka ideaalimaailmassa tämä ei olisikaan perusteltua.

Lapsista puheenollen: jos itse joskus hankin vielä lapsia, niin antamaan saman asekasvatuksen, jonka itsekin sain. Äiti kielsi kaikki leikkiaseet, mutta oikeilla aseilla taas sain ampua isän valvonnassa niin paljon kuin halusin. Piekkarilla taisin ampua ensimmäisen kerran 4-vuotiaana ja haulikolla 5-vuotiaana tuetusti (hetkeen ei tehnyt mieli ampua haulikolla tuon jälkeen). Turvallinen aseenkäsittely opetettiin heti, ja koskaan isä ei ollut liian kiireinen, ettei olisi ehtinyt samana päivänä valvomaan harjoittelua.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 20 Jun 2017 12:46

En kyllä tunnista. Ihan näin silmitellen ja kuvan suttuisuudesta johtuen veikkaisin jotain .22? kaliiperista kivääriluotia. Varmaan tarkotettu menemään lyttyyn osuessaan ja täyttää Geneven sopimuksen..? Jos edellä mainitut osuu, niin varmaan venäläinen keksintö.

Joskus nukuin pistooli patjan alla viikonloppuisin ja juhlapyhina. Kun elää täällä Itä-Helsingin helmessä maan tasalla ja tietäen naapuruston, niin jotain pitää keksiä kun ei omat hauikset riitä. Varmaan juhannukseksi laitan taas.

Lopetin ton joka viikonloppuisen kun aloin laskemaan riskejä. Mikä on sauma, että joku tulee lasista sisään versus joku kersoista löytää aseen patjan alta.

Re: Toiminnallinen ammunta

by plasmis » 18 Jun 2017 03:10

Rontti tunnistatko tämän kuulan? Image

Re: Toiminnallinen ammunta

by plasmis » 18 Jun 2017 02:56

Rontti wrote:
17 Jun 2017 10:33
Otan kuitenkin sanani täysin takaisin ja olen tässä tuumaillessani tullut siihen tulokseen, että niin puukkojen kanssa kikkailu, ilma-aseiden, ampuma-aseiden kuin kaiken muunkin mahdollisesti vaarallisen käsittely kännissä on typerää. Seison nöyrästi korjattuna. Aion kyllä silti edelleen putsata Arskan kaljan voimin. On se pienessä kaljassakin sen verta ..tumaista hommaa.
Voin tulla bilteman rälläkällä tai tuolla Stihlin moottorisahalla jeesailemaan, mutta ehkä tää diibadaaba olisi hyvä lopetta tähän? Sää mainitsit nukkuvasi pistooli tyynyn alla. Joku roti ny. Mieti hetki.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 17 Jun 2017 10:33

Kaappi on yli 150 kiloinen, eli pykälät täyttävä. Kannoin sen kuitenkin itse sisään ilman kärryä (enkä tosiaan ole mikään voimamies),niin Reiska ja kaverinsa Arska varmasti vetäisevät sen aika nopiaan ulos Viking Linen kaljakärryllä. Pointti ei kuitenkaan ole siinä, vaan edelleen siinä, että minun täytyy kantaa vastuu muiden mahdollisesti tekemistä kolttosista kaivamalla omaa lompakkoani. Omien lasteni tekemisestä olen vastuussa ja niinpä sijoitin extran satasen koodilukkoon, joten kersat ei varmasti löydä avainta vahingossa.

Vertaus auton ajamiseen ontuu sikäli, että vaikka humalassa muuten ajaisi asiallisesti, reaktioaika ja havaintokyky hidastuu huomattavasi, vaikka ei itse kokisikaan olevansa humalassa. Pyssyä käsitellessä näillä ei ole suuren suurta merkitystä, koska aikaa on miettiä, kun vain piippu on oikeaan suuntaan.

Otan kuitenkin sanani täysin takaisin ja olen tässä tuumaillessani tullut siihen tulokseen, että niin puukkojen kanssa kikkailu, ilma-aseiden, ampuma-aseiden kuin kaiken muunkin mahdollisesti vaarallisen käsittely kännissä on typerää. Seison nöyrästi korjattuna. Aion kyllä silti edelleen putsata Arskan kaljan voimin. On se pienessä kaljassakin sen verta ..tumaista hommaa.

edit: Tuosta hirvikokeesta muuten vielä. Juttelin aiheesta vanhemman harrastajan, eli isäni, kanssa. Kritisoin voimakkaasti näitä nykyisiä muutoksia, kun noi hirvimiehet on muutenkin mitä on.. ja kun enhän minä asiasta oikeastaan mitään edes tiedä, mitä intternetistä lukenut. Faija nyt lähentelee seittemääkymmentä, mutta ei sillä ole mitään ongelmia hirvikokeen tai hirven ampumisen suorittamisessa. Ongelma on hänen mukaansa ukot, jotka jo nuorena poikana on jännittäneet sitä koetta niin, ettei siitä tule mitään ja sitten ajetaan pitkin Suomea kokeiden perässä jos sen seuraavan saisi läpi. Samat ukot on metsässä niin viileänä, että pulssia tekis mieli tarkastaa, onko se enää edes elossa, vaikka seisoo. Väitti isäukko myös tiukasti, että mihinkään turvallisuuteen liittyvään tällä ei ole ollut mitään vaikutusta. Itse varmastikin ampuisin kokeen läpi hyvälläkin tuloksella ilman sen kummempia seremonioita, mutta kun ensimmäinen hirvi tulisi vastaan, minulla alkaisi taas siinä kohtaa käsi täristä.

Tiedän tän verran, että hirvenmetsästystä tarvitaan riistan- ja metsänhoidon vuoksi. 70-luvulla ukot istui reppunsa päällä ja lauloivat kun ei pystyssä enää pysyneet. Jos näillä muutoksilla ei aiheuteta vaaraa tai haavakoita, antaa mennä. Mun mielestä yhteiskunnan tulee aina säännellä tai rajoittaa mahdollisimman vähän, kunhan asetetut tavoitteet saavutetaan.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Wilrith » 16 May 2017 12:53

Jos alle 150 kiloinen kaappi ei ole kiinnitettynä, se ei silloin täytä pykäliä. Lait on kuitenkin laadittu tosiaan tyhmiä varten, ja kuten tuolla toisessa yhteydessä tuli puheeksi, asioita ei kannata tehdä pakon kautta vaan koska se on fiksumpaa. Jos kaappi on kannettavissa ulos, on se käytännössä sama kuin että kaappia ei olisikaan. Aika usein törmää myös kaappeihin, jonka avainta säilytetään kaapin päällä tai eteisessä avainlokerossa. Arska, Reiska tai Pate, jotka näitä keikkoja yleensä tekevät, osaavat tarkistaa myös avaimen olemassaolon.

Lait, vaatimukset ja velvoitteet ovat olemassa sitä varten, että suuri osa ihmisistä muistaa ainoastaan vapautensa, eivätkä uhraa hetkeäkään vastuidensa miettimiseen. Koska suuri osa ihmisistä ei tunne vastuutaan siitä, että aseet eivät päädy rikollisten käsiin, on asia parasta kirjata lakiin. Yhteiskunnan ja lainsäädännön kannalta asia voidaan järjestää kahdella tavalla:

1. joko määritellään minimistandardi sille miten aseita tulee säilyttää ja mahdollisissa rikostapauksissa aseen omistajan vastuu on rajallinen
2. annetaan jokaisen säilyttää aseita miten haluaa, mutta nimetään aseen laillinen omistaja osasyylliseksi niillä tehtyihin rikoksiin

Kummassakin tapauksessa säilyttäisin aseitani samalla tavoin.

Sinänsä kaapin kiinnittäminen ei tuota asunnolle mitään vahinkoa, jos se toteutetaan järkevästi. Kaappi kannattaa olla jossain nurkassa siten, ettei sitä pääse työstämään murtovälineillä useasta suunnasta. Itselläni kaappi on vaatekomeron nurkassa. Kun aikanaan muutan ja vien kaapin mennessäni, avaan ja siirrän kaapin pois, rälläköin kierretangon poikki ja häivytän jäljet kitillä. Vaatekomeron pohjalla kittipaikka ei häiritse ketään, ja kantavaan rakenteeseen jäi 10 millinen terästanko, joka vain vahvistaa rakennetta. Järkevällä vuokranantajalla ei ole nokankoputtamista asiaan, ja kun säilyttämisvaatimus on kirjattu lakiinkin, menee kiinnittäminen normaalin kulumisen piikkiin.

En sinänsä epäile etteivätkö aseen käsittelyyn liittyvät asiat olisi selkärangassa, mutta niin on autolla ajaminenkin. Silti kyetään osoittamaan, että alkoholi vaikuttaa ajamisen turvallisuuteen selkeästi jo puolen promillen humalassa. Olen vakuuttunut siitä, että lähtökohtaisesti aseen huoltaminen onnistuisi itseltäni sammumispisteeseen asti, mutta silti ne pysyvät lukkojen takana jos olen yhdenkin ottanut. Olen myös vakuuttunut, että yksittäisen kerran pystyisin ajamaan autoakin tukevassa humalassa 5-10 minuutin ajan ilman, että tappaisin ketään. Kaikkihan on aina turvallista siihen saakka, että jotain tapahtuu.

Joka vuosi maailmassa kuolee eri lajien taitajia sen takia, että omiin taitoihin luotetaan liikaa: laskuvarjohyppääjiä, sukeltajia, kiipeilijöitä tai ammunnanharrastajia. Kyse ei ole siitä, että henkilöt olisivat taitamattomia, vaan siitä että jokainen tekee virheitä, aivan jokainen. Virheitä tehdään enemmän humalassa. Minulle asia on merkityksetön, kunhan virheet vaarantavat vain suorittajan oman hengen ja terveyden, mutta metsällä ja radalla homma on eri.

Mikään toiminnallisen ammunnan taitaja en ole, joitakin kymmeniä tuhansia laukauksia olen sotilaskaliberisella pistoolilla ampunut. Turvallisuusasiat eivät kuitenkaan käytännössä eroa millään tavoin muusta ammunnasta, homma pitää vain pystyä tekemään liikkeestä ja ampumasektorin suunta ei pysy kokoajan samana.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 14 May 2017 10:10

Wilrith wrote:
07 May 2017 16:36
Asekaapin täytyy jo tällä hetkelläkin olla lain mukaan kiinnitettynä, mikäli sen massa on alle 150 kiloa. Oma kaappini painaa yli tuon, mutta olen kiinnittänyt sen silti. Lukittuna kaappini ei lähde matkaan ilman räjähteitä alle tunnissa. Kustannuksena kierretanko 2€, mutteri 0,5€ ja kemiallinen ankkuri 10€. Poran voi lainata jostain jos sellaista ei omista. Vapauden mukana tulee aina myös vastuuta, ja tiettyjä asioita voi aseiden omistajilta hyvin edellyttää.
Ensimmäisessä viestissäni en ottanut varsinaisesti kantaa aseiden käsittelyyn humalassa, vaan elämänhallintaan. Jos alkoholinkäyttö ei ole hanskassa, vaan joutuu poliisin säilöönottamaksi eli juoppoputkaan useammin kuin kerran, niin aseet on todennäköisesti parasta kerätä pois. Säilöönotot vaikuttavat hallussapitolupiin jo tällä hetkelläkin, mutta linjaa voisi tiukentaa koko maassa.
Mitä sitten aseiden käsittelyyn humalassa tulee, on itselläni tässä nollatoleranssi. Alkoholi vaikuttaa aseenkäsittelyn turvallisuuteen aivan kuten se vaikuttaa autolla ajamisen turvallisuuteenkin. Muun väittäminen on paskapuhetta. Eroa syntyy toki siitä, että aseita kotona käsiteltäessä ei pääsääntöisesti vaaranna muiden kuin samojen seinien sisällä olijat, joten homma voi olla ihan hyväksyttävää. What I do in my house, you might not do in your house jne. Kaatoryypyn ottaminenkin metsällä on ihan hyväksyttävää, kunhan aseet on tyhjennetty ja varmistettu ensin.
Osaamattomille ihmisille pitää toki antaa tietoa ja opettaa, mutta aika usein tulee vastaan vatipäitä, jotka eivät ole opetusta valmiita ottamaan vastaan vapaaehtoisesti. Mitään mahdottomuuksia en myöskään edellyttäisi, sillä esimerkiksi hirvikoe on suorastaan naurettavan helppo, etenkin liikkuvan maalin poistamisen jälkeen. Jos taas aseita ei pysty käyttämään siihen tarkoitukseen mihin luvat on myönnetty, voi ne yhtä hyvin kerätä poiskin.
Mulla on luonnollisesti myös pykälät täyttävä kaappi, mutta ei ole kiinni lattiassa. Tässä tulee pari juttua vastaan.. ensinnäkin, miksi minun pitäisi maksaa edes se 20€ (saati useamman satasen kaappi) siitä, että joku muu tekee konnuuksia. ..toisekseen.. vuokrakämpän kantaviin rakenteisiin poraaminen on.. hankalaa.

Kolmannekseen.. puhun sitten paskaa, mutta jos opit selkärankaan niinkin perusjutun kun liipasinvarmistuksen, sitä ei känni..oli se sitten miten paha tahansa, ei vie eikä ota pois ja sillon ollaan jo aika pitkällä aseturvallisuudessa. En tiedä Wilrith minkä verran olet toiminnalista ammuntaa opetellut, mutta itsellä on ainakin aika syvällä selkärangassa miten asetta pidetään, tarkastetaan ja käsitellään.
Capu wrote:
07 May 2017 21:32
Itse oon pienestä pitäen oppinu, että lataamaton ase on se vaarallisin. Sen mukaan kun toimii, niin hyvä.
Kännissä aseiden kanssa ei ruutiaseiden kanssa kannata alkaa ainakaan ammuskelemaan. Jos pari kaljaa on ottanut, niin sitä en vielä katso känniksi etenkään omalta osaltani.
Hirvenammuntakoe taas muuttui tuossa aikoinaan aivan naurettavaksi. Muutoksella haluttiin vissiin pitää ikäimmeiset metsästämässä, kun saa kokeen ampua tuelta ja paikallaan olevaan maaliin. Aiemmin toki tuo matka 75m oli melkoisen pitkä suhteessa siihen, mikä on keskimääräinen ampumamatka kaadetuilla hirvillä. Toki harjoittelemalla kaiken oppii.

Itse alottelin aikoinaan ilmakiväärillä, osallistuin paikallisiin kisoihinkin. Tämän jälkeen sitten kun ikää tuli niin pienoiskiväärillä tuli ammuskeltua paljon ja sitä tulee tehtyä nykyäänkin. Siskonpojan kanssa ilmakiväärillä tulee ammuskeltua vieläkin mökillä ja siinä tulee hyvää harjoitusta. Mutta nyt kun tosiaan tuli uusi kiikari hommattua, niin täytyy sitä käydä testaamassa vähän pidemmältä matkalta, mitenkä se osuu.

Aseiden ja aseenkantolupien osalta olisi hyvä, että olisi tullut metsästyskortin hankkimiseen tarvittavan kurssin tapainen pakollinen aseenkantolupakurssi. Siinä olisi käyty läpi aseen käsittelyn tärkeimmät näkökohdat ja jopa käyty ampumaradalla kokeilemassa käytännössä, miten se oppi menee kaaliin. Tässä olisi samalla kurssin vetäjä esim 4-5 kurssikerran aikana pystynyt jotenkuten näkemään henkilöstä, onko hän tällä edellytyksiä saada aseenkantolupa. Ei tarvita lääkärin titteliä, että näkee onko henkilö sellainen, että voisi suositella aseenkantoluvan myöntämistä kurssin jälkeen.
Jooh.. en ole nähnyt itse, mutta lukenut tosta hirvikokeen helpottamisesta. Itse muistaakseni ammuin hirvikokeen joskus 10 vuotiaana.. eli se olis joskus 80 luvun puolivälissä kun iskä totes, että ehkä olkapää kestää kiväärin. En siitä ottanut virallista paperia kun en kuitenkaan ollut menossa metsälle, mutta ammuin kuitenkin.

Ammun aina ilmakiväärillä 10m kun mökillä käyn. Ukkivainaa osti mulle joskus sellasen melko kelvollisen sivustavedettävän kiväärin ja oikeen diopteritähtäimillä. Sillä on ollut hyvä opetella ja opettaa omia muksuja.. Paukutkin in halpoja. Käyn myös sillon tällön sisäradalla ihan Helsingissä ampumassa 25m pistoolia .22 ja sekin on halpaa ja hauskaa. Joskus jopa isäni kanssa.

Oleksä Capu koskaan koittanut liikkuvampaa ampumista? Sä kai nykyään oot jossain siellä Kehä1 pohjosen puolella Venäjällä, mutta jos joskus tuut käymään niin ehkä Lopen radalla testaamassa?

Re: Toiminnallinen ammunta

by Capu » 07 May 2017 21:32

Itse oon pienestä pitäen oppinu, että lataamaton ase on se vaarallisin. Sen mukaan kun toimii, niin hyvä.
Kännissä aseiden kanssa ei ruutiaseiden kanssa kannata alkaa ainakaan ammuskelemaan. Jos pari kaljaa on ottanut, niin sitä en vielä katso känniksi etenkään omalta osaltani.
Hirvenammuntakoe taas muuttui tuossa aikoinaan aivan naurettavaksi. Muutoksella haluttiin vissiin pitää ikäimmeiset metsästämässä, kun saa kokeen ampua tuelta ja paikallaan olevaan maaliin. Aiemmin toki tuo matka 75m oli melkoisen pitkä suhteessa siihen, mikä on keskimääräinen ampumamatka kaadetuilla hirvillä. Toki harjoittelemalla kaiken oppii.

Itse alottelin aikoinaan ilmakiväärillä, osallistuin paikallisiin kisoihinkin. Tämän jälkeen sitten kun ikää tuli niin pienoiskiväärillä tuli ammuskeltua paljon ja sitä tulee tehtyä nykyäänkin. Siskonpojan kanssa ilmakiväärillä tulee ammuskeltua vieläkin mökillä ja siinä tulee hyvää harjoitusta. Mutta nyt kun tosiaan tuli uusi kiikari hommattua, niin täytyy sitä käydä testaamassa vähän pidemmältä matkalta, mitenkä se osuu.

Aseiden ja aseenkantolupien osalta olisi hyvä, että olisi tullut metsästyskortin hankkimiseen tarvittavan kurssin tapainen pakollinen aseenkantolupakurssi. Siinä olisi käyty läpi aseen käsittelyn tärkeimmät näkökohdat ja jopa käyty ampumaradalla kokeilemassa käytännössä, miten se oppi menee kaaliin. Tässä olisi samalla kurssin vetäjä esim 4-5 kurssikerran aikana pystynyt jotenkuten näkemään henkilöstä, onko hän tällä edellytyksiä saada aseenkantolupa. Ei tarvita lääkärin titteliä, että näkee onko henkilö sellainen, että voisi suositella aseenkantoluvan myöntämistä kurssin jälkeen.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Wilrith » 07 May 2017 16:36

Asekaapin täytyy jo tällä hetkelläkin olla lain mukaan kiinnitettynä, mikäli sen massa on alle 150 kiloa. Oma kaappini painaa yli tuon, mutta olen kiinnittänyt sen silti. Lukittuna kaappini ei lähde matkaan ilman räjähteitä alle tunnissa. Kustannuksena kierretanko 2€, mutteri 0,5€ ja kemiallinen ankkuri 10€. Poran voi lainata jostain jos sellaista ei omista. Vapauden mukana tulee aina myös vastuuta, ja tiettyjä asioita voi aseiden omistajilta hyvin edellyttää.
Ensimmäisessä viestissäni en ottanut varsinaisesti kantaa aseiden käsittelyyn humalassa, vaan elämänhallintaan. Jos alkoholinkäyttö ei ole hanskassa, vaan joutuu poliisin säilöönottamaksi eli juoppoputkaan useammin kuin kerran, niin aseet on todennäköisesti parasta kerätä pois. Säilöönotot vaikuttavat hallussapitolupiin jo tällä hetkelläkin, mutta linjaa voisi tiukentaa koko maassa.
Mitä sitten aseiden käsittelyyn humalassa tulee, on itselläni tässä nollatoleranssi. Alkoholi vaikuttaa aseenkäsittelyn turvallisuuteen aivan kuten se vaikuttaa autolla ajamisen turvallisuuteenkin. Muun väittäminen on paskapuhetta. Eroa syntyy toki siitä, että aseita kotona käsiteltäessä ei pääsääntöisesti vaaranna muiden kuin samojen seinien sisällä olijat, joten homma voi olla ihan hyväksyttävää. What I do in my house, you might not do in your house jne. Kaatoryypyn ottaminenkin metsällä on ihan hyväksyttävää, kunhan aseet on tyhjennetty ja varmistettu ensin.
Osaamattomille ihmisille pitää toki antaa tietoa ja opettaa, mutta aika usein tulee vastaan vatipäitä, jotka eivät ole opetusta valmiita ottamaan vastaan vapaaehtoisesti. Mitään mahdottomuuksia en myöskään edellyttäisi, sillä esimerkiksi hirvikoe on suorastaan naurettavan helppo, etenkin liikkuvan maalin poistamisen jälkeen. Jos taas aseita ei pysty käyttämään siihen tarkoitukseen mihin luvat on myönnetty, voi ne yhtä hyvin kerätä poiskin.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 01 May 2017 00:19

JCay wrote:
30 Apr 2017 15:57
Rontti wrote:
30 Apr 2017 05:39

Kännissä aseen kanssa sohlaaminen on mun mielestä ihan ok, kunhan pidetään turvallisuus mielessä. Itse opin turvallisen aseenkäsittelyn viimeistään siinä vaiheessa, kun joskus junnuna laukaisin iskän pyssyn paikassa, jossa sitä ei pidä laukaista. Sain vanhan kunnon selkäsaunan remmillä, eikä ole sen jälkeen tullut mieleen asetta laukaista muualle kuin suunniteltuun kohteeseen.

Sormivarmistus ja lasersääntö ei loppujen lopuksi ole vaikeaa opettaa tai opetella. Jos nämä simppelit säännöt ei mene tunnin opetuksella kaaliin, olen ihan mukana, jotta pyssy pois. Uskoisin kuitenkin, että jos paapalle kerrotaan ja opetetaan nämä asiat, homma hoituu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Kun homma taotaan selkärankaan, se on ihan sama oli kännissä tai ei, piippu ei koskaan osoita kanssaeläjiä kohti.
Terve! Vaikka tähän keskusteluun en muuten osallistu, niin tuo kommentti että: "kännissä aseen kanssa sohlaaminen on ok, kunhan turvallisuus pidetään mielessä" on vähän erikoinen harrastajan suusta? Vaikka siihen oman oppimisesi rustailit perään. Ei siinä paljon remmit auta kun vahinko sattuu.
Toki vahinkoja sattuu lajissa kun lajissa ilman viinaakin. Ja tästäkin saa loputtoman keskustelun. Mutta mun kanta on että jotain asioita kannattaa tehdä vain selvinpäin. En ole Päivi Räsänen.
Ihmiset käyttäytyy kukin eri tavalla päissään. Jos tuntuu siltä, että saattaa lähteä mopo käsistä leijonapullon jälkeen, ei pidä aseisiin koskea. Itse olen moneen otteeseen putsannut aseita asennuskaljan kanssa ja humalasta huolimatta, tarkastan aseen kaapista ottaessa, sinne laittaessa ja pari kertaa vielä operaation aikana. Sen kummemmin asiaa edes ajattelematta. En myöskään osoittele ketään tai mitään, vaikka ase olisi palasina.

Ei ole vielä tullut vastaan tilannetta, jossa kännissä ammuskelisin, mutta voisin kuvitella ettei ainakaan mun osalta olisi mitään ongelmaa. Kun tajuan olevani kännissä, todennäköisesti suhtautuisin turvajuttuihin vielä paljon tarkemmin kuin selvin päin radalla.

Muttajoo. Oli ehkä vähän väärin sanottu. En missään tapauksessa halua rohkaista ketään räiskimään kännissä naapuritontille, tai mihinkään muuallekaan. Useimmilla meistä aseet ja alkoholi ei sovi yhteen ja sitä kannattaa välttää, ellei tosiaan ole ihan satavarma, että omat aseenkäsittelyrutiinit luonnistuu turvallisesti, vaikka olisi päissäänkin.

Re: Toiminnallinen ammunta

by JCay » 30 Apr 2017 15:57

Rontti wrote:
30 Apr 2017 05:39

Kännissä aseen kanssa sohlaaminen on mun mielestä ihan ok, kunhan pidetään turvallisuus mielessä. Itse opin turvallisen aseenkäsittelyn viimeistään siinä vaiheessa, kun joskus junnuna laukaisin iskän pyssyn paikassa, jossa sitä ei pidä laukaista. Sain vanhan kunnon selkäsaunan remmillä, eikä ole sen jälkeen tullut mieleen asetta laukaista muualle kuin suunniteltuun kohteeseen.

Sormivarmistus ja lasersääntö ei loppujen lopuksi ole vaikeaa opettaa tai opetella. Jos nämä simppelit säännöt ei mene tunnin opetuksella kaaliin, olen ihan mukana, jotta pyssy pois. Uskoisin kuitenkin, että jos paapalle kerrotaan ja opetetaan nämä asiat, homma hoituu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Kun homma taotaan selkärankaan, se on ihan sama oli kännissä tai ei, piippu ei koskaan osoita kanssaeläjiä kohti.
Terve! Vaikka tähän keskusteluun en muuten osallistu, niin tuo kommentti että: "kännissä aseen kanssa sohlaaminen on ok, kunhan turvallisuus pidetään mielessä" on vähän erikoinen harrastajan suusta? Vaikka siihen oman oppimisesi rustailit perään. Ei siinä paljon remmit auta kun vahinko sattuu.
Toki vahinkoja sattuu lajissa kun lajissa ilman viinaakin. Ja tästäkin saa loputtoman keskustelun. Mutta mun kanta on että jotain asioita kannattaa tehdä vain selvinpäin. En ole Päivi Räsänen.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 30 Apr 2017 05:39

plasmis wrote:
30 Apr 2017 03:45
Rontti wrote:
29 Apr 2017 21:59
  • Ampumataito pitäisi osoittaa esimerkiksi 10 vuoden välein. Jo pelkästään hirvikokeissa näkee välillä sellaisia suorituksia, että aseet pitäisi kyseisiltä henkilöiltä kerätä välittömästi pois.
edit: Jos joku ei osaa turvallista aseenkäsittelyä nyt vaikka hirvikokeessa, ei asetta pidä ottaa pois, vaan opettaa kyseiselle paapalle, miten asetta käsitellään oikein. Yhteiskuntaa voi rakentaa kieltämisen ja rajoittamisen kautta, tai sitten valistamalla ja jakamalla tietoa.
Jos kyseessä on "vanhan liiton" hirvimetsästystä missä pappaporukalla ensin riipastaan koppa kaljaa saunan päälle ja sitten lähetään ympäripäissään torrakoilla metsään rymistelemään niin kyllä siinä vähän kireämpi valvonta on ihan paikallaan.

Mitä tulee tuohon muuhun "miksi minun, lainkuuliaisen kansalaisen pitäisi..." vinkkeliin niin näinhän se vaan valitettavasti menee, että me lainkuuliaiset kansalaiset maksamme niiden idioottien toheloinnit, istuivat ne sitten Arkadianmäellä tai muualla.
Kännissä aseen kanssa sohlaaminen on mun mielestä ihan ok, kunhan pidetään turvallisuus mielessä. Itse opin turvallisen aseenkäsittelyn viimeistään siinä vaiheessa, kun joskus junnuna laukaisin iskän pyssyn paikassa, jossa sitä ei pidä laukaista. Sain vanhan kunnon selkäsaunan remmillä, eikä ole sen jälkeen tullut mieleen asetta laukaista muualle kuin suunniteltuun kohteeseen.

Sormivarmistus ja lasersääntö ei loppujen lopuksi ole vaikeaa opettaa tai opetella. Jos nämä simppelit säännöt ei mene tunnin opetuksella kaaliin, olen ihan mukana, jotta pyssy pois. Uskoisin kuitenkin, että jos paapalle kerrotaan ja opetetaan nämä asiat, homma hoituu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Kun homma taotaan selkärankaan, se on ihan sama oli kännissä tai ei, piippu ei koskaan osoita kanssaeläjiä kohti.

Re: Toiminnallinen ammunta

by plasmis » 30 Apr 2017 03:45

Rontti wrote:
29 Apr 2017 21:59
  • Ampumataito pitäisi osoittaa esimerkiksi 10 vuoden välein. Jo pelkästään hirvikokeissa näkee välillä sellaisia suorituksia, että aseet pitäisi kyseisiltä henkilöiltä kerätä välittömästi pois.
edit: Jos joku ei osaa turvallista aseenkäsittelyä nyt vaikka hirvikokeessa, ei asetta pidä ottaa pois, vaan opettaa kyseiselle paapalle, miten asetta käsitellään oikein. Yhteiskuntaa voi rakentaa kieltämisen ja rajoittamisen kautta, tai sitten valistamalla ja jakamalla tietoa.
Jos kyseessä on "vanhan liiton" hirvimetsästystä missä pappaporukalla ensin riipastaan koppa kaljaa saunan päälle ja sitten lähetään ympäripäissään torrakoilla metsään rymistelemään niin kyllä siinä vähän kireämpi valvonta on ihan paikallaan.

Mitä tulee tuohon muuhun "miksi minun, lainkuuliaisen kansalaisen pitäisi..." vinkkeliin niin näinhän se vaan valitettavasti menee, että me lainkuuliaiset kansalaiset maksamme niiden idioottien toheloinnit, istuivat ne sitten Arkadianmäellä tai muualla.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 29 Apr 2017 21:59

Wilrith wrote:
24 Apr 2017 10:55
  • Kaikkien tuliaseiden säilyttämiseen vaadittaisiin EI-tason kassakaappi nykyisten asekaappien sijasta. Kaapin tulisi toimia elektronisella lukolla ja mekaaniset avaimet tulisi säilyttää huolellisesti vähintään 5km päässä. Kaappi tulisi olla asennettuna kassakaappiohjeen mukaisesti.
  • Kassakaappia tulisi säilyttää tilassa, jota valvotaan rikosilmoitinjärjestelmällä. Hälytyksen siirtoa maksulliselle palveluntuottajalle ei voida edellyttää yksityiseltä toimijalta, mutta asia tulisi järjestää niin, että hälytyksen tullessa tila pystytään tarkastamaan seuraavan 30 minuutin kuluessa.
  • Mikäli poliisi ottaa henkilön säilöön päihtymyksen vuoksi enemmän kuin yhden kerran, lähtevät aseet. Putkareissuthan saattavat aiheuttaa aseiden poishakemisen jo nyt, mutta tolarenssia lvoisi tiukentaa.
  • Ampumataito pitäisi osoittaa esimerkiksi 10 vuoden välein. Jo pelkästään hirvikokeissa näkee välillä sellaisia suorituksia, että aseet pitäisi kyseisiltä henkilöiltä kerätä välittömästi pois.
Joo-o, tavallaan hyviä ideoita, mutta sotivat pikkaisen omaa oikeusnäkemystä vastaan. Miksi minun, lainkuuliaisen kansalaisen ja aseenomistajan, pitäisi maksaa siitä, että muut tekevät konnuuksia? Kaappi, sen kiinnittäminen tai häytysjärjestelmä eivät ole varsinaisesti ilmaisia. Itse asun katutasolla ja tuosta ikkunastahan tulee sisään kävelemällä kuka tahansa. Asekaappini, jota ei ole kiinnitetty, kantaa kaksi riuskaa miestä 20 sekunnissa ulos. Eli olen kyllä huolissani perheeni turvallisuudesta, mutta toisaalta taas, miksi minä olisin maksumiehenä siitä, että joku muu suunnittelee källiä?

Itse olen hoitanut asian niin, että nyt kun on vielä vappuviikonloppu, mulla on lipastettu (lataamaton) pistooli patjan alla. Tämä tosin on vähän siinä ja siinä, kattaako saavutettu hyöty riskit. Täällä kun asustelee muitakin kuin minä.

Vähän positiivisempaa juttua tähän lopuksi. Mulla oli kiväärissä rautatähtäimet.. itseasiassa melko kalliit sellaiset, UP, Anschütz jne. tunnettua merkkiä. Kävi kuitenkin niin, että etutähtäin ei sopinut mun piippuun ja lähti pyörimään ympäri piippua melko liberaalisti. Sain vaihdettua setin myyneen (ja asentaneen) putkan kanssa CMoren punapisteeseen kohtuullisella välirahalla. Ensi viikonloppuna pitäisi mennä testaamaan ja täytyy myöntää, että olen ihan vähän täpinöissäni. Onhan tuo nyt vähän toista kun tihrustaa niiden renkaiden läpi.

edit: Jos joku ei osaa turvallista aseenkäsittelyä nyt vaikka hirvikokeessa, ei asetta pidä ottaa pois, vaan opettaa kyseiselle paapalle, miten asetta käsitellään oikein. Yhteiskuntaa voi rakentaa kieltämisen ja rajoittamisen kautta, tai sitten valistamalla ja jakamalla tietoa.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Wilrith » 24 Apr 2017 10:55

Toiminnallista ammuntaa on tullut joskus kokeiltua pistoolilla ja kalustokin löytyy, mutta pääasiassa harrastuneisuus sotilaskaliipereissa rajoittuu perinnekivääriin. Toimimaton ammunta on lähellä sydäntä kun nuorempana tuli kisattua pienoiskiväärillä ja tiedustelupuolen koulutuksen saaneena tuo on reserviläisharjoittelun kannaltakin ominta aluetta.

Ilma-aseesta on aina hyvä aloittaa ampumaharrastus; sillä oppii hyvän ampumatekniikan, ei vaadi lupia ja ampumatarvike on halpaa. Tekniikan oppimisen ja kustannusten vuoksi kannattaa ampua paljon myös pienoiskiväärillä ja -pistoolilla muutenkin. RJäreämpään kalustoon ja toiminnalliseen ammuntaan siirryttäessä rekyylinhallinta pitää vielä oppia erityisesti pistoolin kanssa, mutta se on pieni haaste kun tekniikka on muuten hyvissä kantimissa.

Kouluampumisten myötä lupakäytäntöihin tehdyt muutokset ovat lähinnä huolestuneiden kansalaisten rauhoittelua, eikä niillä ole todellista vaikutusta väkivallantekoihin. Väkivaltarikokset tehdään humalassa ja pääsääntöisesti luvattomilla aseilla. Laajennetuissa itsemurhissa käytetään luvallisia aseita, mutta veikkaan että henki lähtisi lapsista ja puolisosta myös kirveellä tai polttamalla. Toimenpiteet joilla olisi oikeastikin merkitystä aseturvallisuuden kannalta liittyvät aseiden säilyttämiseen. Omat ehdotukseni ovat:
  • Kaikkien tuliaseiden säilyttämiseen vaadittaisiin EI-tason kassakaappi nykyisten asekaappien sijasta. Kaapin tulisi toimia elektronisella lukolla ja mekaaniset avaimet tulisi säilyttää huolellisesti vähintään 5km päässä. Kaappi tulisi olla asennettuna kassakaappiohjeen mukaisesti.
  • Kassakaappia tulisi säilyttää tilassa, jota valvotaan rikosilmoitinjärjestelmällä. Hälytyksen siirtoa maksulliselle palveluntuottajalle ei voida edellyttää yksityiseltä toimijalta, mutta asia tulisi järjestää niin, että hälytyksen tullessa tila pystytään tarkastamaan seuraavan 30 minuutin kuluessa.
  • Mikäli poliisi ottaa henkilön säilöön päihtymyksen vuoksi enemmän kuin yhden kerran, lähtevät aseet. Putkareissuthan saattavat aiheuttaa aseiden poishakemisen jo nyt, mutta tolarenssia lvoisi tiukentaa.
  • Ampumataito pitäisi osoittaa esimerkiksi 10 vuoden välein. Jo pelkästään hirvikokeissa näkee välillä sellaisia suorituksia, että aseet pitäisi kyseisiltä henkilöiltä kerätä välittömästi pois.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 06 Apr 2017 20:40

dire wrote:Harrastuneisuustodistus on hyvä olla pistoolille lupia hakiessa, 10 merkintää 2v ajalta alle 6kk tauoilta (kuulemma virallinen määritelmä). Kerätessä leimoja kerkiää kokeilemaan sangen monta erilaista tussaria.
Harrastuskerraksi lasketaan myös ilmapistooli, pienoispistooli, kilpailun toimitsijana/tuomarina toimiminen, harjoituksen johtajana toimiminen jne. Omassa olkkarissa tehtyjä kuivatreenejä ei lasketa.

Juu, tämä on ollut pidemmän aikaa jo. Lyhyille ei lupaa tule ellei ole 2 vuotta aktiivista harrastusta. Eli täytyy pitää päiväkirjaa, jonka mieluusti allekirjoittaa joku muu kuin itse tai veli. Tämä päiväkirja viedään auktorisoidulle ampuma-asekouluttajalle ja AAK sitten kirjoittaa harrastustodistuksen jos uskoo sun päiväkirjasi olevan rehti. Helpointa tietysti jos käy aina samassa paikassa tai saman seuran vuoroilla, jolloin kouluttajakin tulee tutuksi. Nykyään ovat alkaneet tosiaan vaatimaan päiväkirjaa vuoden ajalta myös kiväärille. Vaihtelee vähän kaiketi paikkakunnittain. Asian tiivistä hyvin, kun poliisihallitus kirjoitti aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohjeen poliisiasemille, joka asema tulkitsee ohjetta omalla tavallaan.

Hyvänä puolena tässä on tosiaan tuo diren mainitsema kahden vuoden harkinta-aika. Kalusto ei ole aivan ilmaista ja jos harrastus ei sitten miellytäkään säästää pitkän pennin. Huonona puolena, vuokrapyssyt maksavat nekin rahaa jonka voisi sijoittaa omaan kalustoon ja ainakin kaupallisten ampumaratojen tulos tuntuu tulevan lähinnä ammuksien myynnistä. Hinnat ovat pyöreästi tuplat kivijalkakauppaan verrattuna. Kaveriporukassa, jossa harrastusta aloitin, yhdellä kaverilla oli 9mm ja .22 luvat ja ostettiinkin sitten kollektiivisesti paukkuja ohi firman. Tästä tuli jossain vaiheessa sanomista, että heidän vakuutukset eivät kuulemma kata jos ampuu omaa paukkua (joka on ihan samaa kuin heidän myymänsä). Pienen toverillisen "haista sinä pätkä vittu, on näitä muitakin ratoja" asia sovittiin ja vakuutuksetkin alkoivat kattaa omien ammusten käytön.

Tästä muuten hauska tarina tosielämästä, joka ilmentää mainiosti miten hätäisesti meidän nykyinen aselainsäädäntö runnottiin läpi. Käyn ampumassa pistoolilla lähinnä tässä lähistöllä olevalla kaupallisella sisäradalla. Siellä on luonnollisesti henkilökuntaa ja yksi nimetty pääkouluttaja, joka on siis ihan ammatikseen ja päätoimisesti nimenomaan asekouluttaja. Kertoi opettaneensa mm. kiväärin käyttöä porukalle, joka lähti etelänavalle huvikseen. Yhden kerran iltasella vuoron jälkeen ovella tuli vastaan semmoisia 120 kiloisia hormonipeikkoja kantaen sen näköisiä laukkuja ja kapsäkkejä, että niissä ei tainnut olla pelkkiä lisäravinteita. Tämä kouluttaja kertoo yleisluontoisesti, että myös viranomaiset käyttävät hänen palveluitaan, mutta kysellessä ei juuri eritellyt tarkemmin. Kaveri on siis omalla alallaan hyväksi tunnustettu ja ammattilainen. Tästä huolimatta laki ei tunne lainkaan tilannetta, jossa ammattikouluttaja kirjoittaisi todistuksen. Tästä syystä minulle(kin) kirjoitettu todistus täytyi tehdä yhden samalla radalla treenaavan ampumaseuran nimissä.

edit: vielä muuten huonona puolena vuokrapyssyissä.. harvemmalla radalla on lainaksi mitään oikeasti hyviä kilpa-aseita (STI, CZ Shadow, Tangfolio ja niin eespäin) ihan vaan siitä syystä, että kilpapyssyt on tehty tiukemmilla toleransseilla kuin poliisin Glockit eivätkä toimi ilman säännöllistä huoltoa, jota väkisinkään laina-aseet eivät saa tarpeeksi. Yleensä realistiset vaihtoehdot ovat tosiaan siellä Glock 17 tai Ruger mk2/3 akselilla. Näistäkin Rugerit on yleensä ammuttu niin loppu, että ne eivät toimi siitä huolimatta, että ovat varmaan parhaita ikinä tehtyjä kakskakkosia. Glocki taas toimii, vaikka sinne valaisi asfalttia sisään. Toisaalta taas aseen rekyyli ja käytös ei ole ihan siitä miellyttävimmästä päästä.

Re: Toiminnallinen ammunta

by dire » 06 Apr 2017 20:10

Harrastuneisuustodistus on hyvä olla pistoolille lupia hakiessa, 10 merkintää 2v ajalta alle 6kk tauoilta (kuulemma virallinen määritelmä). Kerätessä leimoja kerkiää kokeilemaan sangen monta erilaista tussaria.

Re: Toiminnallinen ammunta

by Rontti » 05 Apr 2017 21:48

Uh jaah.. en kyllä alkaessa edes miettynyt että tähän päästäisiin.

Keskustelussa ei haettu itsepuolustusaseita tai mikä ase pitäisi valita muiden ampumiseen. Siihen löydätte varmasti oman fooruminsa. Paintball (tai airsoft) on ihan kelpo urheilua, mutta nyt ei vittu sotketa sitä samaan lankaan IPSCn tai IDPAn kanssa. Jos tulee juttua esim. Action Airista, sitten on eri juttu.

Hezo: Toiminnallisen treenit ei millään tapaa sulje pois mitä tahansa seisovaa ampumista. Jos meet MPKn vuorolle, ei vaipailla PV radoilla yleensä ole tarjolla mitään kaupunkisimulaatoreita. Ammutaan kohdasta yksi ja joutuu kävelemään kohtaan kaksi samalla kun vaihtaa lippaan. Lepposaa, mutta yllättävän opettavaa. Kuinka nopeesti perus FNX nörtti vaihtaa lippaan vrt. joku, joka on edes kolme kertaa treenannut sen juostessa? Itte vaihdan pistooliin niukin naukin kelvollisesti, AK menee "virheettömästi", mutta hyvin hitaasti. AR lippaanvaihto taas on ihan painajainen. Reenin puutetta, sitä en kiellä. Tosin jos osaat ampua merelle kilometrin päähän ja kipon kannella olevaan maaliin, niin lopetan vittuilun just nyt tähän =)

Capu: Jos meet sen Tikan ja Zeissin kanssa ensii nuubina 150m ja sitten 300, voisin veikata, että joku tulee kysymään sun kalusteista =)

Loppukaneettina. Jos on mitään kiinostusta hankkia mikään luvanvarainen ase, nyt olisi aika toimia. EUsta tulee kiristyksiä ja huolimattaa Liisa Jaakonsaarien sun muiden lupailuista, Suomessa tyypillisesti nämä tulkitaan tiukimman mukaan + vähän päälle. Eli jos harrastus kiinnostaa vähänkään, nyt on sitten aika lähteä hakemaan lupaa.

Kelvollisia tietolähteitä EU härdellin tilanteeseen on esim. (no tästä mä saan huutia) Jussi Halla-Ahon blogi. Tämä heppu on ollut puolustamassa Suomalaista reserviläisjärjestelmää ja vapaaehtoisten treenaamista oikeasti. Toinen on Toiminta-Ampujien foorumeilta löytyvä 8balls, jonka oikeaa henkilöllisyyttä tiedä. Jätkät ovat kuitenkin rakentaneet parissä vuodessa euroopan laajuisen, vakavasti otettavan yksityisen aseharrastajan etujärjestön, jolla on jo ihan sananvaltaa Brysselin käytävillä. https://www.toiminta-ampujat.fi/phpBB/index.php Päätin täss kohtaa olla laittamatta mitään tiettyä viestiketjua. Toivon edelleen haastavia mielipiteitä. Tämä meidän foorumi ei ole mihinkään suuntaan asennoitunut keskustelualue ja kuuntelisin todellakin niin puolesta kuin vastaankin olevia mielipiteitä.

edit: tulen haastamaan molemmat suunnat.

Top